Weboldal készítés

A honlapkészítés munkafolyamatának főbb lépései

1. A domainnév és a tárhely kiválasztása, regisztrálása

Sajnálom, de a közös munka első feladatai Rád várnak! Először is, választanod kell egy még nem létező domain nevet, ami a honlapod címe lesz. Nem könnyű feladat! Az elmúlt 5 évben csak a magyar, tehát a .hu végződésű domainekre közel félmillió új regisztráció történt, így nem könnyű szabad domaint találni.

Ha a céged nevét választod, ami a legkézenfekvőbb megoldás, akkor szinte nyert ügyed van, hisz jó esetben olyan domainnév még nem létezik, hasonló azonban igen, ami már probléma. Vagy választhatod webcímnek a tevékenységi körödet is, de ebben az esetben kreativitásra és erős fantáziára lesz szükséged, és még így is hosszas kutatómunka vár Rád, hogy olyat találj, ami még tényleg nem jutott másnak eszébe.

De mi is az a domain?

A domain az internetes böngészők felső sorában is megjelenő cím, az én esetemben ez a scarabdesign.hu. Ez nem más, mint egy IP-cím, ami minden internettel rendelkező számítógépnek van, ahogy Neked is. Akár a Google-ban kattintasz egy linkre, akár Te magad írod azt be a böngészőbe, ilyenkor egy távoli szerverre, azaz egy nagy teljesítményű számítógépre csatlakozol, és annak – előtted is megosztott – tartalmában keresgélsz, böngészgetsz.

Ha már kitaláltad azt a domainnevet, amit a honlapod címéül választasz, már csak regisztráltatnod kell. Ezt megteheted az Internet Szolgáltatók Tanácsa oldalán is, de a legegyszerűbb, ha ezt egy tárhelyszolgáltatónál teszed, hisz tárhely is fog kelleni a honlapodhoz. Miután ezek a cégek túlnyomórészt hivatalos domainregisztrátorok is, így sokat nem kell bajlódnod, valahol csak egy egyszerű nyomtatvány kell aláírva elküldeni a részükre, valahol elég egy regisztráció is, és 2-3 munkanapon belül el is készül. Már csak egy tárhelyre lesz szükséged.

Miért kell tárhely Neked?

Ahogy fentebb is írtam, böngészés közben egy szerveren tartózkodsz, annak a tárhelyén lesz a honlapod tartalma. Miután a szerver számítógépek igen költségesek és folyamatos karbantartást igényelnek, ajánlatos egy tárhelyszolgáltatót keresni, aki ezt a gondot leveszi a válladról. Több csomag közül is lehet választani különböző árakkal és szolgáltatásokkal, de egy átlagos honlap az alapcsomagokban szereplő feltételeknek tökéletesen megfelel. Már csak egy szimpatikus szolgáltatót kell keresned, ami nem drága, ellenben megbízható.

Léteznek ingyenes tárhelyet biztosító cégek is, méghozzá rengeteg, de azt tanácsolom, hogy ezeket mellőzd! Egyrészt mert telerakják a honlapodat reklámmal, ha kéred, ha nem. Másrészt rengeteg korlátozás van rajtuk, ami bosszúságot fog okozni mind nekem, a munkám során, mind Neked a jövőben, mikor azt tapasztalod, hogy a honlapod lassú lesz, sokszor pedig egyáltalán nem lesz elérhető, és így sok lehetséges látogatót veszítesz el. Ami ingyen van, az a legtöbb esetben gyanús, és nem véletlen, hogy ingyen van.

Az oldal további részei feltöltés alatt állnak!